Πλεονεκτήματα καύσης pellets

Διαβάστε τα συγκριτικά πλεονεκτήματα καύσης pellets σε σχέση με άλλες μορφές ενέργειας

Πλεονεκτήματα pellets έναντι πετρελαίου

Μερικά από τα πλεονεκτήματα του πέλλετ σε σχέση με το πετρέλαιο είναι τα εξής:

  • Τιμή.Έως 70% φθηνότερο.
  • Οικολογικό.Λιγότερο διοξείδιο του άνθρακα στην ατμόσφαιρα.
  • 100% Φυσικό προϊόν χωρίς πρόσθετα.
  • Ανανεώσιμη πηγή ενέργειας.

Αναλυτικά:
Αυτή τι στιγμή η τιμή του πέλλετ κυμαίνεται από 280-350 ευρώ ο τόνος. Πέρσι το πετρέλαιο κυμάνθηκε από 900-1000 ευρώ ο τόνος. Φέτος η τιμή του μετά την εξίσωση θα είναι από 1400-1500 ευρώ ο τόνος.
2 τόνοι pellets έχουν την ίδια απόδοση με 1 τόνο πετρελαίου.(Ανώτερη τιμή σύμφωνα με Πανεπιστημιακές μετρήσεις μπορεί να είναι και πιο κάτω από 2 τόνους εως και 1,6). Άρα με 300 ευρώ ο τόνος το πέλλετ έχουμε:
2011-2012 600 ευρώ για πέλλετ 1000 ευρώ για πετρέλαιο κέρδος 400 ευρώ η 40%.
2012-2013 600 ευρώ για πέλλετ, 1500 ευρώ για πετρέλαιο. Κέρδος 900 ευρώ ή 60%.
Δηλαδή μια οικογένεια που καίει 3 τόνους πετρέλαιο για ένα σπίτι το χρόνο χρειάστηκε πέρσι 3.000 ευρώ και φέτος θα χρειαστεί 4.500ευρώ. Αν χρησιμοποιούσε pellets το κόστος θέρμανσης του σπιτιού με την ίδια ακριβώς απόδοση θα ήταν 1.800 ευρώ. (6 τόνοι πέλλετΧ300ευρώ). Κέρδος 2700ευρώ.

Πλεονεκτήματα πέλλετ έναντι των ξύλων

Μερικά από τα πλεονεκτήματα των pellets σε σχέση με τα ξύλα είναι τα εξής:

  • Αγοράζετε ακριβής ποσότητα.
  • Χαμηλή υγρασία
  • Σταθερή απόδοση
  • Αυτονομία.
  • Συσκευασμένο προϊόν. Δεν λερώνει τον χώρο
  • Ευκολότερο στην αποθήκευση

Αναλυτικά:
1. Αν αγοράσετε 1 τόνο pellet ξέρετε ότι έχετε 1 τόνο πέλλετ. Αν αγοράσετε 1 τόνο ξύλα δεν είναι σίγουρο ότι τα ξύλα μετά απο 1-2 μήνες θα ζυγίζουν 1 τόνο.
2. Τα pellets περνά από ειδική επεξεργασία και από ειδικά ξηραντήρια. Η υγρασία των πελλετ είναι σταθερή και είναι από 8-10%. Αντίθετα τα ξύλα συνήθως «είναι βρεγμένα» δηλαδή έχουν μεγάλο ποσοστό υγρασίας πράγμα που μειώνει την απόδοση τους.
3. Τα ξύλα δεν έχουν σταθερή απόδοση. Η θερμική πορεία μιας σόμπας με ξύλο αυξομειώνεται. Αν καίτε πέλλετ μπορείτε να ρυθμίσετε την σόμπα ή τον καυστήρα να έχουν πάντα την ίδια θερμοκρασία (π.χ μια σόμπα 23 βαθμούς).
4. Οικονομία. Επειδή τα ξύλα δεν έχουν σταθερή απόδοση για να ζεσταθεί ένας χώρος εφοδιάζουμε την σόμπα με ξύλα συνεχώς. Όμως αυτό μας κάνει πολλές φορές να χρησιμοποιούμε περισσότερα ξύλα από ότι χρειάζεται .
5. Αυτονομία. 1 σόμπα πέλλετ μπορεί να λειτουργήσει με ένα γέμισμα για πολλές ώρες χωρίς να χρειάζεται ξανά γέμισμα. Αντίθετα μια σόμπα με ξύλα θέλει συνεχώς τροφοδοσία.
6. Πιο καθαρό από ότι τα ξύλα αφού το πέλλετ είναι συσκευασμένο σε τσουβαλάκι 15kg. Πιάνει πιο λίγο χώρο από τα ξύλα και είναι πιο εύκολο στην αποθήκευση.
7. 1 σόμπα πελλετ μπορεί να ρυθμιστεί να σβήνει και ανάβει αυτόματα. Δεν χρειάζεται προσανάμματα ανάβει πατώντας ένα κουμπί

Πλεονεκτήματα pellets έναντι πυρήνα

1. πυρήνας έχει πολύ στάχτη, αντίθετα το πέλλετ που επειδή γίνεται τέλεια καύση παράγει ελάχιστη στάχτη.
2. Χρειάζονται 3-4τόνοι πυρήνα για την ίδια απόδοση με 1 τόνο πετρέλαιο και 2 τόνους πέλλετ.
3. Τον καυστήρα με πυρήνα πρέπει να το ανάβεις συνέχεια, αντίθετα ο καυστήρας πέλλετ δεν σβήνει ποτέ, κρατάει σταθερή θερμοκρασία παραμένοντας αδρανής.
4. Βρώμικο υλικό, έντονη μυρωδιά στο χώρο αποθήκευσης (ίσως και στο σπίτι). Το πέλλετ είναι συσκευασμένο και σχεδόν άοσμο.
5. Ο πυρήνας παράγει πολύ καπνό και έντονη μυρωδιά κατά την καύση του
6. Δεν πωλείται συσκευασμένος μόνο χύμα. Σε αντίθεση με το πέλλετ που έρχεται σε τσουβαλάκια των 15kg η σε μεγάλους σάκους του ενός τόνου.
7. Πολλές φορές ο πυρήνας γίνεται σβολώδης και υγρός που μπλοκάρει την τροφοδοσία του καυστήρα.
8. Ο πυρήνας δεν κάνει για σόμπες σε αντίθεση με το πέλλετ που είναι ιδανικό για σόμπες.

Πλεονεκτήματα wood pellets(πέλλετ ξύλου) έναντι πέλλετ πυρήνα/πέλλετ από κουκούτσι ελιάς.

1. Το πέλλετ από πυρήνα/κουκούτσι ελιάς έχει διπλάσια έως τριπλάσια στάχτη. Αυτό δημιουργεί περισσότερα προβλήματα στον καυστήρα και απαιτείται συχνότερος (καθημερινός) καθαρισμός του καυστήρα.
2. Άγνωστη υγρασία. Το πέλλετ ξύλου περιέχει στάνταρ υγρασία (7%). Η υγρασία σε αυτά τα είδους “πελλετ” είναι άγνωστη και σίγουρα πάνω από 10-15% λόγω της φύσης του υλικού.
3. Το λάδι που εμπεριέχεται στο πέλλετ πυρήνα/πέλλετ από κουκούτσι δημιουργεί οξειδώσεις και καταστρέφει τα μηχανικά και ηλεκτρονικά μέρη του καυστήρα.
4.Το 95% των κατασκευαστών καυστήρων πελλετ απαγορεύει την χρήση οποιαδήποτε άλλου υλικού εκτός από πελλετ ξύλου στο μηχάνημα τους.
5. Το πέλλετ πυρήνα/κουκούτσι είναι παντελώς ακατάλληλο για χρήση σε σόμπες πελλετ.
6. Τα pellets από κουκούτσι ελιάς παράγουν καπνό σε αντίθεση με τα πέλλετ ξύλου που είναι άκαπνα.
7. Το πέλλετ ξύλου δεν εκπέμπει απολύτως καμία μυρωδιά.
8. Το πέλλετ ξύλου χρησιμοποιείται χρόνια στην Ευρώπη και στην Αμερική. Το πέλλετ από κουκούτσι ελιάς είναι εγχώρια πατέντα. Χώρες που επίσης παράγουν λάδι (Ισπανία, Ιταλία) χρησιμοποιούν αποκλειστικά πέλλετ ξύλου. Δεν υπάρχει απολύτως καμία βιογραφία πάνω σε αυτά τα υλικά.
9. Ανήκουν σε διαφορετικά Ευρωπαϊκά πρότυπα. Το πέλλετ ξύλου ανήκει στο πρότυπο ΕΝ 14961-2 (πέλλετ ξύλου) και το πέλλετ από κουκούτσι ελιάς στο πρότυπο ΕΝ-14961-6(μη ξυλώδης βιομάζα).