Σόμπες πέλλετ vs ξύλου: Πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα

Θεωρείται ότι οι σόμπες πέλλετ είναι μία ιδανική και ολοκληρωμένη λύση για τον χώρο σας, προσφέροντας μία άνεση με τις θερμαντικές τους ιδιότητες. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν στις περισσότερες περιοχές, καθώς η παροχή ηλεκτρικού ρεύματος είναι διαθέσιμη στο 99% των ελλαδικών περιοχών. Οι σόμπες ξύλου από την άλλη καίνε την καύσιμη ύλη, χωρίς να χρειάζεται να τροφοδοτούνται με ρεύμα. Είναι μεταφερόμενες εύκολα, εξυπηρετώντας πολλαπλά οφέλη. Η αποτελεσματικότητά τους είναι περίπου η ίδια σε θερμαντικές ιδιότητες και οι πωλήσεις τους έχουν αυξηθεί τα τελευταία χρόνια.

Το πέλλετ έχει τέσσερις φορές μεγαλύτερη απόδοση από το απλό ξύλο. Είναι ιδανικό για την χρήση σε οικιακούς χώρους που δεν υπάρχει τζάκι, αφού το σύστημα στο οποίο έχει τοποθετηθεί μπορεί να αποβάλλει τον καπνό δια μέσου μιας τρύπας η οποία ενσωματώνεται στον τοίχο χωρίς να επιτρέπει την διαρροή καπνού. Έτσι έχουμε μικρότερη εκπομπή αερίων, τα οποία είναι άκρως βλαβερά για την υγεία.

Ανάμεσα στα λίγα μειονεκτήματα που μπορούμε να βρούμε στις σόμπες πέλλετ είναι ότι απαιτούν αρκετά χρήματα για να έχουμε στην κατοχή μας το καύσιμο. Κρίνοντας από τις κιλοβατώρες αν είναι ο μοναδικός τρόπος θέρμανσης θα σας βγάλει από το πορτοφόλι σας πολλά λεφτά. Εκτός λοιπόν από το υψηλό κόστος που μπορεί να δίνει ο καταναλωτής, έχει και τον περιορισμό στο γεγονός ότι μπορεί σε περίπτωση διακοπής ρεύματος να μην μπορεί πια να την χρησιμοποιεί. Σε αντίθεση το ξύλο, μπορεί να χρησιμοποιηθεί χωρίς την ηλεκτρική ενέργεια, δίνοντας την δυνατότητα να μπορεί να παρέχει ζέστη ακόμα και στις χειρότερες συνθήκες καιρικών φαινομένων.

Με μία γρήγορή ματιά μπορούμε να δούμε ότι μπορούμε να πάρουμε το απλό ξύλο από το δάσος, αλλά το πέλλετ δεν μπορούμε να το έχουμε με τέτοιον τρόπο, είναι εύλογο λοιπόν ότι θέλουμε περισσότερη ποσότητα για να τα χρησιμοποιήσουμε επαρκώς.